2021-10-11 08:15:24• hírek • Bede Emőke / MTI

Automatikusan történik majd az energiaárak kompenzálása

Az áram és földgáz globális drágulása miatt Romániában is jelentős mértékben emelkedő energiaárakra kell felkészülniük a fogyasztóknak, legyen szó családokról, kisvállalkozásokról vagy akár nagyobb cégekről. S ahogy Európa számos más országában, úgy a kormány Romániában is konkrét intézkedéseket tett annak érdekében, hogy csökkentsék az előre meghatározott feltételeknek eleget tevő fogyasztók energiaszámláit.

A 2021/118-as sürgősségi kormányrendelet révén állami támogatással ellensúlyozzák a 2021/2022-es fűtésszezonban a villanyáram és a földgáz drágulását a lakossági fogyasztók számára. Azok a lakossági fogyasztók, akik havonta 30 és 200 kilowattóra közötti villamos energiát használnak el, 21 banis árkompenzációban részesülnek kilowattóránként, attól függetlenül, milyen tarifával vásárolják az áramot. A kompenzáció a november 1-től március 30-ig terjedő öt hónapos időszak villanyszámláiban jelenik majd meg, tehát az érintett fogyasztóknak nem kell ezt külön kérvényezniük, hanem a kompenzáció összegével kisebb számlát fognak kapni - magyarázta a múlt heti kormányülést követő sajtótájékoztatón Virgil Popescu energiaügyi miniszter.


A földgáz esetében némileg összetettebb a képlet, ugyanis a kompenzálási keret havonta változik: novemberben és márciusban legfeljebb 150 köbméter gázmennyiség után jár a kompenzáció, decemberben és januárban akár 250 köbméter is lehet a fogyasztás, februárban pedig 200 köbméterben állapították meg a keret felső határát. A novembertől márciusig tartó fűtésszezonban tehát azoknak jár az áremelkedést ellensúlyozó támogatás, akik öt hónap alatt legalább 100, legfeljebb 1000 köbméter gázmennyiséget használtak el. A kormány a kompenzációs mechanizmus részeként a havi gázszámla 25 százalékát vállalja majd át.


A lakossági fogyasztóknak már most érdemes lehet visszakeresni a tavalyi fogyasztási adatokat, s ellenőrizni, hogy az elhasznált áram- és gázmennyiség belefér-e a kormány által kijelölt keretbe. Akkor sem kell azonban kétségbe esni, ha a plafonértéket minimálisan átlépi a háztartás, ugyanis a kormányrendeletben azt is leszögezték, hogy a kompenzáció akkor is jár, ha a maximális értéket legfeljebb 10 százalékkal meghaladja a fogyasztó.


Az energiaügyi miniszter szerint az árkompenzáció 5,2 millió háztartási áramfogyasztót (a lakosság 55 százaléka), illetve 2,2 millió háztartási földgázfogyasztót (a hálózatba kötött 3,6 millió háztartás csaknem kétharmada) érinti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: